Élelmiszerlátogató rovarok


Házi légy (Musca domestika)

házi légyA legtöbb helyen és a legnagyobb számban előforduló, 6–8 mm hosszú, sötétszürke rovar. A nőstény élete folyamán 600–800 petét rak le, a peterakási ingert a bomló szerves anyag szaga váltja ki belőle. Petéit általában sertés- vagy marhatrágyába helyezi el. A lárvák a meleg, erjedésben lévő anyagban gyűlnek össze és táplálkoznak. Fejlődésük ideje a hőmérséklet függvényében 8–14 nap. A megtermékenyített nőstények telelnek át és szaporodásuk tavasszal tőlük indul. Táplálkozása mindenevő, és mivel csak folyékony tápanyagot tud magához venni, a szilárd táplálékot a nyálával hígítja fel. Ürülékét különféle helyekre (pl. élelmiszerre, falra), naponta átlagosan húszszor üríti. A meleget és a napsütést kedveli, az ilyen helyek a fő tartozkódási helyei. Élettartama a hőmérséklet függvénye: nyáron átlag 2–4 hét, ősszel szobahőmérsékleten 3 hónapig is elél. Aktivan terjed, kb. másfél–két kilométert képes repülni.

Irtására vegyi módszerek alkalmasak, zárt térben legcélszerűbb a csalogató anyagot tartalmazó, kenhető, kiszórható, kihelyezhető, mérgezett csalétek felhasználása. A lárvák ellen szakember által alkalmazható módszer a tenyészőhelyek kezelése növekedést szabályozó, larvicid, kitinképződést gátló anyagokkal. Az imágók ellen zárt térben permetezés, hidegködképzés, ULV eljárás, szabadban hideg- és melegködképzés, és ULV eljárás alkalmazható. Irtásuk során figyelemmel kell lenni a kialakulható rezisztenciára (ellenálló képesség az irtószerekkel szemben).
Tippek: elszaporodásukat a tenyészőhelyek megszüntetésével, zárt tárolásával, elszállításával érhetjük el, berepülésük ellen a ablakok, ajtók hálózásával védekezhetünk. Egyéni védekezésre a szabadforgalmú légtérkezelő palackok, riasztó szerek lehetnek hatásosak.
Speciális előirások: a házi legyek ellen a légyszezonban (áprilistól októberig) szervezett védekezést kell folytani
- otthonukban ápolt, legyek közvetítésével is terjedő enterális fertőző betegek és nyilvántartott kórokozó-hordozók környezetében,
- egészségügyi- és gyermekvédelmi intézetekben,
- élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzem, üzlet),
- piacokon, vásárcsarnokokban,
- vendéglátóipari- és közétkeztetési egységekben,
- mezőgazdasági egységek épületeiben,
- nyilvános- és közhasználatú vécékben, illetve tömegszállásokon.

Csótányok (Blattidae)

konyhai csótányLapos testű, ovális alakú rovarok. Testalkatuk alkalmas a rejtőzködő életre, nappal szűk repedésekben, rejtekhelyeken húzódnak meg, éjszaka aktivak. Járásuk gyors, fürge. Rágó szájszerveik vannak, mindenevők. Kifejléssel fejlődnek, petéiket petetokban hordozzák. Erősen melegigényesek; a 25–30°C körüli hőmérsékletet kedvelik.

Hazánkban három fajtájuk található meg:

Német csótány (Blattella germanica)
10–15 mm nagyságú, sárgásbarna színű rovar. A nőstény a petéit a kikelésig (21–28 napig) petetokban hordja. A padlószínt fellett is előfordul, élettartama fél–egy év.

Konyhai csótány (Blatta orientalis)
Fekete-barna színű, 17–30 mm-es rovar, petéinek száma 12–20 db. Petetokját 3–4 napig hordja, utána elhullajtja. Élettartama 2–3 év. Tartózkodási helye padlószinthez közel, csatornában van.

Amerikai csótány (Periplaneta americana)
Két fajtársánál nagyobb termetű; 20–40 mm nagyságú vöröses-barna szinű rovar. Petéinek száma 36–50 db, élettartama 1 év. Szárnyai segítségével rövid távot tud repülni. Általában padlószint közelében, csatornákban húzódik meg. Elterjedése hazánkban napjaikban történik.

Szakképzett személynek a csótányok irtására a domináns módszer a permetezéssel kombinált hidegködképzés, de mostanában a mérgezett csalétekkel történő irtás mindinkább előtérbe került. Egyénileg a rovarirtó permetek, porozószerek és a felületkezelő aeroszolpalackok, ill. csótánycsapda alkalmazható. Irtásuknál a rezisztencia veszélye fennáll.
Speciális előírások: a csótányok megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább két alkalommal vegyszeres kezelést kell alkalmazni
-egészségügyi, gyermekvédelmi és oktatási intézményekben,
-élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken,
-piacokon és vásárcsarnokokban,
-vendéglátóipari- és közétkeztetési egységekben,
-tömegszállásokon.

Házi hangya (Lasius emarginatus)

Élelelmszerzés céljából keresi fel tavasszal a kertes házakat. A királynő átlag 7–9 mm hosszú, a dolgozó 3–4 mm, vörösesbarna színű. Elsősorban szabadban, a földben fészkel, de bolyát házrepedésekben és farönkök alatt is kialakíthatja. Mindenevő, szabadban a levéltetvek nedvét fogyasztja. Aktivan terjed, a lakásba bevándorol.

Egyénileg felületkezelő palackkal, rovarirtó permettel, porozással és mérgezett csalétekkel irtható. Szakemberek permetezést alkalmazhatnak.

Fáraóhangya (Monomorium pharaonis)

fáraóhangyaA meleg égővröl származó rovar, hazánkba a 70-es években került be. A nőstény 3,5–5 mm hosszú, szárnyait párzás után leveti. A hímek 3–4 mm nagyságúak, feketék és szárnyasak. A legnagyobb tömegben előforduló dolgozók szárnyatlan, 2–2,5 mm nagyságúak, színük vörösessárga. A királynők életükben több száz petét raknak le, melyekből a lárvák 5–6 nap alatt kelnek ki. Más hangyafajoktól eltérő tulajdonsága, hogy egy bolyban több száz királynő is lehet, ezért irtásuk nehéz.

Eredményesen irtani csak mérgezett csalétekkel lehet. Ezek az irtószerek rovarnövekedés gátló anyagokat tartalmaznak, melyek hatása hosszú idő múlva jelentkezik. Megelőzésük gyakorlatilag lehetetlen.

Ezüstős pikkelyke (Lepisma saccharina)

ezüstös pikkelyke8–12 mm hosszú, elnyújtott alakú, szárnyatlan rovar. A nőstény életében 100-nál több petét rak le, fejlődése lassú, de évekig él. Rejtőzködő életmódot folytat. Nappal hasadékokban, résekben húzódik meg, élelemért éjszaka jár. Mindenevő, főleg keményítő-tartalmú élelmiszereket fogyaszt. Elsősorban a lakások vizes helyiségeit kedveli.

Az ellene történő védekezésre a permetezés, a felületkezelő aeroszolpalack, a porozás és a mérgezett csalétek kihelyezése alkalmas.
Tipp: életterének felszámolására a nyirkos helyiségek szellőztetése, fűtése, kiszárítása alkalmas. Mesterséges búvóhely létesítésével össze gyűjthető: lefelé forditott virágcserépbe egy kis mohát és egy fél krumplit helyezzünk.

TENDÁL SZOLGÁLTATÓ SZÖVETKEZET

1221 Budapest, Péter-Pál u. 122/a. Tel./fax: 333-4000, +36-20-942-9520, e-mail: info@tendal.hu