Ektoparaziták, vérszivók


Gyötrő szúnyog (Aedes vexans), Házi szúnyog (Culex pipiens molestus), Mocsári szúnyog (Mansonia richiardii)

gyötrő szúnyogTeljes átalakulással fejlődnek, a szúnyoglárvák vízben élnek, másodlagos vízi élőlények. Az oxigént a légkörből nyerik, légcsövűket a víz felett tartva, kivéve a Mocsári szúnyogot, ami vízi növények száraiból gyűjt levegőt.
A lárvák fejlődésére a víz hőmérsékletének van a legnagyobb hatása: 16–20°C-on egy hónap, 25°C fokon két hét a teljes kifejlődés. Táplálékukat a vízben élő szerves törmelékekből, szűréssel szerzik meg. A bábállapot 3–4 napig tart. A kifejlett szúnyogok között a nőstény szív vért, mivel a hímek szájszerve alkalmatlan erre, ők növényi nedvekkel táplálkoznak. Legmohóbban a 3–4 napos szúnyog támad, kémiai és optikai érzékszervei segítségével kutatja fel gazdáját és a legalkalmasabb helyen szívószervével megszúrja. Átlagos élettartamuk alig több mint egy hét. Elszaporodásuk nagy lehet, ha a megfelelő környezeti tényezők együtt vannak.

A védekezés lehetőségei zárt térben: légtérkezelő aeroszol palack, ULV eljárás, párologtatás, hidegködképzés, füstképzés. Szabadban: melegködképzés, párologtatás, hidegködképzés, ULV eljárás. Tippek: az egyénileg alkalmazható eljárások, mint például a füstölő spirál, elektromos párologtatókészülékek, hatásos védelmet tudnak nyújtani kis területen. Fontos, a ház körüli kertben lévő vízgyülemek (pocsolyák, esőgyüjtö hordók, stb.) megszüntetése még a tavaszi felmelegedés előtt.

Közönséges kullancs (Ixodes ricinus)

közönséges kullancsKifejléssel fejlődik, 1–4 mm nagyságú, lapos, vérrel teleszívott állapotban borsószem nagyságú, pókidomú. Átlagos élettartama hosszú, 2–9 év, melynek során a nőstény több ezer petét rak le, amikből a lárvák a hőmérséklettől függően 2–8 hónap alatt kelnek ki. Minden fejlődési stádium eléréséhez vérszívásra van szüksége. Fűszálakon, bokrok levelein várja kb. másfél méter magasságban a vért adó gazdáját, akire hang-, vagy szaginger hatására ejti rá magát. Erdőkben, tisztásokon, nyirkos helyeken fordul elő. Egészségügyi jelentősége nagy, a Lyme-kór és a fertőző agyvelőgyulladásnak a vektora (terjesztője).

Az ellene irányuló védekezés módszere a permetezés. A kullancs-csípés megelőzésére a különbőzö rovarriasztó szerek a legalkalmasabbak. Kirándulás, természetjárás után célszerű elvégezni egy alapos kullancsvizitet: alaposan átvizsgálni a bőrfelületeinket.

Ágyi poloska (Cimex lectularius)

ágyi poloska4–8 mm nagyságú, rozsdabarna színű, szárnyatlan, szipókás rovar. Kifejléssel fejlődik, utódainak száma évente kb. 4000 lehet. Rejtőzködő életmódot folytat, nappal repedésekben, keskeny résekben húzódik meg. Búvóhelyei lehetnek ágyrepedések, bútorok hézagai, képkeretek, függönytartók. Érzékszervei fejletlenek, az embert csak közelről, hő- és párakibocsátása alapján találja meg. Melegben másodnaponként, hűvösebb időben hetenként szív vért, ami 5–10 percig is eltart. Leggyakrabban a nyak, boka, csuklótájon szív vért, a viszketés csak órákkal a vérszívás után jelentkezik. Általában passzívan terjed, leggyakrabban használati tárgyakkal (bútor, kép, csomagok stb.).

Kiirtására a permetezéssel létesített méregmező a megfelelő, kombinálva hidegködképzéssel (kiüzés). Speciális előírás, hogy a megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább kétszer vegyszeres kezelést(permetezést) kell alkalmazni szállodákban, üdülőkben, diákotthonokban, munkás- és tömegszállásokon, valamint minden más olyan helyen, ahol a lakók gyakran cserélődnek.

Emberbolha (Pulex irritans)

emberbolhaGesztenyebarna színű, lapos, szárnyatlan, 2–4 mm nagyságú rovar, hátsó lábpárjával akár 5–10 cm magasra és 10–30 cm távolságra is képes elugrani. Teste vérszíváshoz alkalmazkodott, alakja igen alkalmas a szőrzetben, ruházatban való gyors előrehaladásban. Teljes átalakulással fejlődik, a nőstény egy-két éves élettartama alatt 400–500 petét a földre ejt, ahol a kikelt lárvák tápanyagot tudnak nyerni a szerves hulladékból. Fejlődési idejük nyári melegben 30–45 nap, télen akár 6 hónap is lehet. A kifejlett rovar lépések zajára, dobbanásra ugrik ki, és igyekszik vért adó gazdájára felkúszni. Az imágó kizárólag vérrel táplálkozik, a vérrel pazarol, ezért a bolhacsípés után a fehérneműn vérfoltok jelennek meg. Vérszivása 1 perctől 2,5 óráig is eltarthat. Többnyire a lágyék- és deréktájon szív. Jóllakás után gazdáját elhagyja, és védett, sötét helyen tartózkodik. Elsősorban passzívan terjed, az erősen elbolhásodott helyről a felkapaszkodott bolhát az ember viszi át.

Irtására legcélszerűbb a szakemberek által elvégzett permetezés. A kezelés előtt célszerű alapos takarítást végezni. A lárvák elölésére megfelelő még a forró vizes felsúrolás is. Az imágók ellen különböző porozó szerek is eredményesen felhasználhatak.
Tipp: A helyiségek rendszeres takarítása és a háziállatok tartozkódási helyeinek tisztán tartása a bolhalárvák fejlődését akadályozza meg. Speciális előírások: A bolhák megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább két alkalommal vegyszeres kezelést kell alkalmazni olyan nagyforgalmú helyeken ahol a padló hézagos és a széksorok rögzítettek (mozik, színházak, várótermek, egyéb szórakozó helyek), valamint a közforgalmú járműveken.

TENDÁL SZOLGÁLTATÓ SZÖVETKEZET

1221 Budapest, Péter-Pál u. 122/a. Tel./fax: 333-4000, +36-20-942-9520, e-mail: info@tendal.hu