Rágcsálók


A rágcsálók méretre igen változatosak lehetnek, de fogazatuk alapján biztosan jellemezhetők (szemfogaik nincsenek, metszőfoguk nagy, gyökér nélküli, vagyis folyton növekszik és véső alakúra kopik). Kicsi, vagy közepes termetűek. Többségük a földfelszin alatt tartózkodik, de táplálékukat a felszinről szerzik be. Valamennyi nővényevő, kisebb részük mindenevő. Sok emlőjük van, egyszerre több utódot hoznak a világra, általában igen szaporák. Táplálkozásuk igen változatos, általában a gabonaféléket kedvelik, naponta átlagosan testtömegük 10%-át fogyasztják el. Az ember környezetében élő patkányok mindenevők, kedvezőtlen környezetben a hulladékot fogyasztják, de ha lehet, előszeretettel dézsmálják az élelmiszert. Az egerek elsősorban gabonát, illetve olajos magvakat és rovarokat fogyasztanak. A patkányok föld alatti üregekben, üresen álló épületekben, ritkábban csatornákban alakitják ki fészkeiket. Az egerek házon belül fal meletti lyukakban, szabadban szénakazlakban egyszerü fészket épitenek. Hallásuk igen fejlett, szaglásuk kitünő és fontos szerepet játszik a táplálék felkutatásában. Szemük fényérzékelő képessége igen jó,látásélessége azonban gyenge, színvakok. A patkányok mozgása kiterjedt, átlagosan 300–500 méter, vagy ennél is több, ha nem áll rendelkezésre számukra elegendő táplálék. Az egerek akciórádiusza ennél jóval kisebb, átlagosan 1–3 méter sugaru kör. Föleg éjjel aktívak, terjedésük döntően passzivan történik.

Vándorpatkány (Rattus norvegicus)

180–250 mm hosszú, szürkésbarna, szürkésfehér hasú állat, a füle rövid, farka a testhosszánál rövidebb, a szőre gyakran szennyezett. Rendkivűl szapora, optimális körülmények között egy patkánypárnak évente 400–800 utódja is lehet. Legszivesebben épületek közelében, illetve föld alatti üregekben él. Napi élelemszükséglete átlagosan 50–100 gramm, ennél azonban sokkal több táplálékot hurcol be a fészkébe. Társas életmódot folytat, csordákban él, több patkánycsalád alkotja a csapatot. Vándorlással is képes terjedni.

Házi egér (Mus musculus)

házi egér80–100 mm hosszú, sárgás-szürke, fekete színű állat, farka a testhosszával megegyező méretű. Szapora jószág, évente 1000 utódja is lehet. Elszaporodása a zavartalan fészkelés és a táplálék jelenlétének a függvénye. Élettartama 2–4 év. Fészkét papirral, rongyokkal, vattával béleli ki. Kizárolag passzív úton terjed. Éjjel szeret táplálék után járni, rendkívül kíváncsi, ami gyakran a vesztét okozza. Alkalmazkodó képességére jellemző, hogy nagy hidegben (pl. hűtőházban) is képes megtelepedni.

TENDÁL SZOLGÁLTATÓ SZÖVETKEZET

1221 Budapest, Péter-Pál u. 122/a. Tel./fax: 333-4000, +36-20-942-9520, e-mail: info@tendal.hu